středa 11. března 2015

Na Ranči u dědečka se Vám bude líbit


O sympatické rodačce z Chomutova Táni Keleové - Vasilkové se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s jejím románem Manželky. Určitě jste ho v knihkupectvích zaregistrovali - je to ta krásná bleděmodrá obálka se čtyřlístkem v popředí. Román je sice Tániným nejnovějším, ale zdaleka ne jediným počinem. Tahle neustále se usmívající maminka tří děti má totiž  na svém kontě už skoro dvě desítky knih. V roce 2013 spatřil světlo světa Ranč u dědečka. Chcete vědět jaký je? Čtěte dále... 


Na dvě stě čtyřiceti osmi stranách se setkáváme s Julií. Maminka dcery Tamary žije na statku, který před lety zdědila po milovaném dědečkovi. Usedlost přebudovala v malebný ranč a nyní na něm (kromě jiného) ubytovává hosty. Nabízí jim vyjížďky na koních a domácí vegetariánskou stravu z vlastních zdrojů, což většina návštěvníků vítá s povděkem. Aby taky ne... koneckonců odolali byste třeba rýžovému nákypu nebo lívanečkům s domácím malinovým džemem? 
Ale zpátky ke knize... poklidný život na ranči naruší příjezd mladého Juraje. Přestože je v Tamařině věku, Julku přitahuje od samého začátku. Fyzická náklonnost ke skoro o dvacet let mladšímu muži je pro (do té doby spokojenou) rančerku překvapivá... tím spíš, když se ukáže, že sympatie jsou vzájemné...
Víc toho prozradit nehodlám - pokud chcete vědět, jak jiskření mezi Julkou a Jurajem dopadne, román si budete muset přečíst... :-) 
Každopádně pokud si myslíte, že jsem z knihy prozradila víc než je zdrávo, nenechte se mýlit. Na žádný spoiler jste nenarazili. :-) Juraj rozhodně není hlavní postavou knihy, třebaže v příběhu se mihne několikrát... a občas do něj i zasáhne. 
Než knížku dočtete, budete se muset seznámit se spoustou lidí - například s místním chatařem Oliverem, bývalou modelkou Annou nebo lékařem košické nemocnice Viktorem.  Až na výjimky se jedná o nesmírně přátelské lidi, které si bez problémů oblíbíte. 
Táňa Keleová - Vasilková je mistryní mezi vypravěčkami, takže  ve spleti hrdinů se zorientuje velice rychle. Na straně sto už budete mít pocit, že je znáte celý život a budete je považovat za své přátele. Knížka je opravdu vydařená, čtivá a úplně Vás pohltí. Pokud jste od Táni Keleové-Vasilkové doposud nic nečetli, tímhle románem můžete bez problémů začít. Stojí to za to. Je to příjemné, oddechové čtení, kterému nechybí emoce a zápletka ze života. 
Já jsem se s Táňou setkala už poněkolikáté a musím Vám říci jedno - nezklamala mě ani tentokrát. Styl psaní téhle dámy mi neuvěřitelně sedí, protože píše "docela obyčejné" příběhy - příběhy, které se můžou stát komukoliv z nás. Není tam nikdy nic zbytečně přikrášleného - žádné setkání po letech, žádná láska až za hrob... prostě realita všedních dní. Starosti a radosti vykreslené tak, jak je život přináší... 
A ještě malý postřeh na závěr - když jsem se dívala na hodnocení tohohle románu na Databázi knih, zhrozila jsem se! Některé komentáře mi přišly... zbytečně kritické. Mně se knížka líbila, ale kdybych si komentáře přečetla dříve, tak se do ní snad ani nepustím. 
Rozhodně se nenechte zbytečně ovlivnit a zkuste to. Je to opravdu dobré čtení. 

Název: Ranč u dědečka
Autor: Táňa Keleová - Vasilková 
Překlad (ze slovenštiny): Drahomíra Smutná
Vydalo nakladatelství: Noxi 
Rok vydání: 2013
Počet stran: 248
Hodnocení: 85%

1 komentář: