pondělí 21. září 2015

10 důvodů proč miluju podzim


Ahoj všem! Dnes mám pro Vás tak trochu netradiční (neknižní) článek. Doufám, že mi ho odpustíte... je totiž v podstatě celý o mně a mých dojmech. :-) Námět na něj ale v hlavně nosím už několik dní, a protože první podzimní den nás čeká už tuto středu, 23. září, řekla bych, že nastala ideální chvíle ho konečně sepsat... 
Na roční období, které ve středu oficiálně nastane, jsem odmalička zatížená - podzim miluju a těším se na něj valnou většinu roku. Pro některé je tento čas obdobím pochmurnosti a depresí - ve svém okolí v podstatě aktuálně nemám nikoho, kdo by podzim miloval tak jako já. Můj muž miluje jaro, moje (svého času nejlepší) kamarádka si zase libovala v létě, a to jakkoliv bylo horké a dusné... Holt jsem unikátní exemplář. :-)

Rozhodla jsem se sepsat 10 důvodů, proč podzim stojí za to... a doufám, že Vás budu, alespoň trochu, inspirovat. 

Podzim miluji protože.... 

1) mám narozeniny i svátek - já vím, důvod vcelku povrchní, ale přiznejme si - kdo rád nedostává dárky, dort, případně gratulace a blahopřání? :-) Zatím nejsem ve fázi, kdy by mi můj věk vadil... (koneckonců, přestože se pomalu blížím ke třicítce, v Kauflandu mi některé prodavačky odmítají prodat i vaječný koňak... natož něco ostřejšího)

2) švestky a jablka se dají koupit na každém rohu - miluji čerstvě upečený, po skořici vonící štrůdl a během podzimu ho peču opravdu často. Totéž platí o švestkových koláčích na různé způsoby... 
A když náhodou dojdou zásoby z našeho pozemku, který máme v zahrádkářské kolonii, nebo když se neurodí, dá se tohle ovoce koupit prakticky kdekoliv. Já osobně pro ně nejraději chodím na místní farmářský trh. Konkrétně jablíčka se tu dají koupit doslova za pár drobásků a ještě Vás může hřát pocit, že jste podpořili pěstitele z okolí... 

3) nastává sezóna burčáku - přestože s mužem alkoholu nijak neholdujeme, částečně zkvašený vinný mošt je výjimka a v sezóně si ho dopřejeme velice rádi. 

4) snad ve všech větších obcích probíhá vinobraní - což tak trochu souvisí s bodem číslo 3. Bydlím v Ústeckém kraji, konkrétně v Roudnici nad Labem - tedy v krásné a úrodné, vinohrady obrostlé nížině. Vinobraní je tady na podzim snad všude, akci pořádá i naše město. Nejraději ale za vínem jezdíme do Mělníka, ve kterém je vinobraní spojené s úžasným dobovým jarmarkem a slaví se tady celé 3 dny. 

5) lépe se spí - nevím, jak Vám, ale mně se za deštivých chladných nocí (a potažmo i dnů - co si budeme nalhávat) spí mnohem lépe, než ve čtyřicetistupňových vedrech. 

6) moje oblíbená kavárnička do nabídky zařazuje horkou čokoládu a svařené víno - což je pro mně (jakožto pro požitkáře) neskutečně dobrá zpráva! Horká čokoláda pohladí po duši a dokáže dodat ztracenou energii. Poctivě připravené svařené víno s vůní pomeranče, skořice a hřebíčku je také prostě parádní záležitost, která donutí k úsměvu i toho největšího bručouna. 

7) slavíme Haloween - i když nejsem příznivcem svátků, které k nám přicházejí z Ameriky, Halloween se mi líbí. Je veselý a hravý, plný světel a dobré nálady... vydlabané svítící dýně navíc projasní i ten nejpošmournější večer. 

8) sezóna dýní je v plném proudu - což tak trochu souvisí s bodem číslo 7. Jak už jsem psala v jednom ze svých Týdnů s knížkou, dýně je u nás doma velmi oblíbená. :-) Dají se z ní totiž připravovat neskutečné dobroty... a opět - když víte, kde ji kupovat, stojí jen pár korun. :-)

9) zapalujeme mnohem více voňavých svíček - alespoň u nás doma. Nejraději mám ty s vůní kávy, vanilky a skořice. No a aromalampa také "jede" naplno. Kdy jindy si doma udělat pohodu a zapálit svíčku, když ne na podzim? :-) 

10) už se můžeme těšit na Vánoce - jakmile se "převalí" říjen, Vánoce už jsou skoro na dohled. Tyhle svátky miluju snad ještě víc než podzim! A zvláště to těšení se na ně... všechny ty sváteční jarmarky, koncerty, nakupování a vyrábění dárků, pečení cukroví... óóó, už aby to bylo!!! :-)

Tak to vidíte... tohle je mých deset důvodů, proč podzim stojí za to. Doufám, že Vás inspirovaly a nad podzimem od teď nebudete tolik lámat hůl. Vždyť už jen procházka parkem v tomhle období stojí za to.... 
Pamatujte si, že krásný může být každý den - do značné míry záleží jen na nás a na tom, co uvidíme... 

Mějte se fajn a díky za přečtení! :-) 



5 komentářů:

  1. Veľmi pekné dôvody, najmä ten Halloween tento sviatok mám rada, chodievam s kamarátmi do mesta v maskách na zábavu a tak :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné, podepisuji se pod všechny důvody :) Já osobně mám raději jaro, protože se všechno probouzí, ale podzim je pro mě, čím jsem starší, asi bližší právě kvůli těm drobným radostem, kterými se snažíme si ty čím dál kratší dny zpříjemnit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Podzim je krásný, i když já mám raději zimu, protože mám svátek i narozeniny, ale hlavně jsou Vánoce, což je můj nejoblíbenější čas v roce... no a pak taky miluju sníh. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já taky miluji podzim, z velké části ze stejných důvodů jako ty :) Miluji to chladné pošmourné počasí, když venku prší a já můžu zůstat doma v teple, zapálit si svíčku, dát si horký čaj a číst. A když už vyjdu ven, pořádně se zachumlat do teplého svetru, šály a kabátku :) Jo jo, podzim je skvělý!

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím se vším, až na jedničku. Ale to je každého věc. :)

    OdpovědětVymazat