středa 21. ledna 2015

Deník Gréty Kaiserové: Kniha, kterou musíte mít!

Spisovatelku Kláru Janečkovou asi není potřeba dlouze představovat. Sympatická blondýnka má na svém kontě už devět knih. Ta zatím poslední nese název Deník Gréty Kaiserové. Vyšla v dubnu letošního roku a okamžitě vzbudila velký ohlas. Tři sta čtyřicet čtyři stran napínavého čtení chválili i ti největší kritici. A není divu. Neobyčejně silný, čtivý román plný zvratů totiž musí nadchnout úplně každého.


Na stránkách knihy sledujeme příběh dvou sester – Agáty a Gréty. Přestože se jedná o dvojčata, každá je jiná. Hodná, poslušná a lehce přizpůsobivá Agáta je pravým opakem své svéhlavé a temperamentní sestry Gréty. Povahový nesoulad ovšem dívkám nebrání v tom, aby se měly rády a držely za jeden provaz. Poklidný život rakousko-českých dětí naruší až tragická dopravní nehoda, při které zemře matka děvčátek a Agáta zůstane postižená. Smyk na dálnici všem převrátí život naruby. Otec rodinu přestěhuje domu své bohaté matky a po sedmi měsících od neštěstí se chystá znovu oženit. Gréta otcův sňatek bere jako velkou zradu, se kterou se nehodlá smířit – utíká z domova, krade, posléze drží protestní hladovku….otce však nepřesvědčí. Nakonec je po rodinné poradě převezena do Čech k příbuzným své matky. Od života s tetou Julií si dívka slibuje především pochopení - záhy však zjistí, že se mýlila. Sestra její matky Johany je totiž silně věřící křesťanka, která pracuje od rána do večera a navíc (z nepochopitelných důvodů) v domě toleruje svého věčně podnapilého a násilnického manžela. Po několika těžkých letech se Gréta rozhodne azyl v malé české vísce opustit – protože nemá peníze, nezbývá jí nic jiného, než se začít živit vlastním tělem….
Grétina sestra Agáta, která zůstala v Rakousku, se mezitím věnuje studiu. Dívka, která ve škole nikdy nevynikala, bojuje s neúspěchy i s posměchem spolužáků. Navíc se nečekaně zamiluje do tureckého studenta Birkana….
Jak to s děvčaty nakonec dopadne? Podaří se Grétě vymanit z prostředí prostituce a drog? Získá Agáta srdce uhrančivého Turka? Jestlipak se dívky ještě setkají? To prozrazovat nebudu. Každopádně knihu určitě stojí za to si přečíst. Klára Janečková stvořila úžasný příběh, který je doslova nabitý emocemi. Děj má patřičný spád, těšit se můžete i na nečekaný závěr. Za sebe musím říct, že jsem dlouho nečetla nic tak podařeného a Deník Gréty Kaiserové rozhodně všem doporučuji. Je to nezapomenutelná knížka, ke které se určitě po čase vrátím.

Deník Gréty Kaiserové
Autorka: Klára Janečková
Vydalo nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 344


Hodnocení: 100%

1 komentář:

  1. Tak ja sa priznam ze ceskych autorov vobec nepoznam (hanba mi). Ale toto vyzera fakt zaujimavo idem si autorku vygooglit a mrknut ci od nej vychadza nieco aj u nas, vdaka za tip ;-)

    OdpovědětVymazat