neděle 25. ledna 2015

Myslíte si, že věci jsou buď černé, nebo bílé? Přečtěte si román Co je tvoje, je i moje

Ostravské nakladatelství Domino asi není potřeba nějak zvlášť představovat. Vzniklo v roce 1997 a na svém kontě má už stovky mezi čtenáři velmi oblíbených knih. Detektivkami a thrillery počínaje, čtením pro dospívající konče. Pokud je Vaším šálkem čaje čtení pro ženy, pak určitě sáhněte po edici inteligentních románů. Vycházejí od roku 2012 a velké oblibě se těší u všech věkových kategorií. Až budete procházet seznam vydaných titulů, zcela jistě narazíte také na knihu Co je tvoje, je i moje. Jestliže se jí rozhodnete číst jako první, chybu určitě neuděláte.

Román Vás seznámí se dvěma naprosto odlišnými sestrami – Susannou a Grace. Zatímco Grace je úspěšnou podnikatelkou, mající krásný viktoriánský dům a hodného manžela, Susanna žije životem tak trochu…. no, řekněme divokým.  Pracuje v americkém tetovacím salonu, a přestože peněž nemá zrovna nazbyt, užívá si každého dne. Její jedinou starostí je vydělat tolik, aby měla ten den co jíst. A že dluží na nájmu? To nevadí – příležitostný sex s majitelem domu to určitě smázne.
Sestry potkáváme v okamžiku, kdy se jejich (do té doby stereotypní) životy začnou radikálně měnit. Grace se dozví, že vinou léku, který před lety brala její matka na oddálení předčasného porodu, nemůže mít děti. Cílevědomé ženě se v tom okamžiku zhroutí svět – ale protože je to Grace (a ta přece vždycky vyhrává), začne okamžitě hledat řešení.

Susanna ztratí pevnou půdu pod nohama, když se úřady dozvědí o jejím ilegálním pobytu v zemi. Protože jí hrozí deportace, vrátí se do Anglie a náhle je zcela odkázána na svou sestru. Matka Susanny a Grace je totiž v kómatu a otec se svojí bohémskou dcerou nepromluvil už několik let.
Susanna  tedy žije v Graceině domě a jednou se zcela náhodou dozví, že její sestra nemůže mít děti. Naprosto spontánně se rozhodne jí pomoci a jejího potomka odnosit. Zprvu ryze přátelská služba obě sestry nebývale sblíží – zlom však nastane ve chvíli, kdy se Susanna rozhodne, že si dítě nechá….
Musím říct, že román Co je tvoje, je i moje zcela splnil má očekávání – je to další naprosto skvělá kniha od Domina, která své edici rozhodně ostudu nedělá. Každá ze sester v knize má svůj prostor, takže budete mít dost času na to, ujasnit si, komu vlastně takříkajíc fandit. Sama jsem se do poslední chvíle nemohla rozhodnout, kdo je mi sympatičtější. Grace byla praktická a věděla si rady (téměř) v každé situaci. Ale se Susannou zase byla zábava… líbila se mi její spontánnost a schopnost žít ze dne na den. Nic si nepřipouštěla a stále se snažila své sestře zavděčit…

Konec byl velmi překvapivý a mám pocit, že posledních několik stran jsem napětím ani nedýchala. Právě tohle je něco, co na téhle edici miluju… nikdy předem nevíte, co se bude dít a jak to skončí – závěr prostě nejde předvídat.
Sečteno a podtrženo – román Co je tvoje, je i moje všem vřele doporučuju. Kniha si ode mě bez problémů vysloužila 100%.

Název: Co je moje, je i tvoje
Autor: Tess Stimson
Přeložila: Klára Šumová
Vydalo nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2013
Počet stran: 264
Hodnocení: 100%


2 komentáře:

  1. Zní to zajímavě, obálku knihy už jsem několikrát zahlédla, ale nějak jsem se po ní v knihkupectví nenatáhla :)) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, já děkuju za komentář. :-) Uznávám, že obálka moc neupoutá, ale příběh jako takový je super - ostatně jako všechny z pera Tess Stimson.

      Vymazat