sobota 14. února 2015

Je libo detektivku? Přečtěte si Těla na prodej od Martiny Cole

Příběh britské spisovatelky Martiny Cole se tak trochu podobá životním peripetiím J.K. Rowlingové. Do světa literatury vstoupila v roce 1995 po sázce s manželem. Vsadila se s ním o padesát liber, že dokáže napsat román. Zprvu nevinná recese rychle nabrala na obrátkách - Martina dala v práci výpověď, za poslední peníze si koupila psací stroj a začala tvořit. Že sázku nakonec vyhrála, asi není potřeba dodávat. Její prvotina s názvem Královna zločinu tehdy navíc sklidila nebývalý úspěch. 

Dnes už Martina Cole patří k ostříleným matadorům britské detektivky. Na svém kontě má desítky knih a neustále píše další. Prostřednictvím jejích románů jsem se s ní setkala už několikrát a řeknu Vám jedno - ta ženská stojí za to. Má sice svůj styl, kterého se celkem striktně drží, ale to ničemu nepřekáží. 

Typickým příkladem Martininy tvorby jsou Těla na prodej, se kterými jsem strávila několik velice napínavých dnů. Na stránkách románu se setkáte hned se dvěma vyšetřovatelkami - Annií a Kate. Annie je mladá ambiciózní žena zákona, která se touží proslavit a dodat svému jménu punc důležitosti. Kate je vysloužilá policistka, která ale stále dochází na policejní stanici, aby v případě potřeby svým kolegům poradila. 
A tyhle dámy začnou jednoho dne vyšetřovat brutální vraždu mladé prostitutky, kterou někdo nejen zabil, ale také sexuálně zneužil a znetvořil k nepoznání... 
Že mají před sebou skutečně tvrdý oříšek je oběma policistkám jasné velice záhy - vrah totiž  místo činu naprosto bezchybně uklidil. Nezanechal po sobě vůbec žádné stopy, ani svědky. Zkrátka nic. A nejhorší na tom je, že zavražděných prostitutek začíná přibývat... 
Musím říct, že Těla na prodej mě neskutečně bavila. Do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah. Vždycky, když už jsem měla pocit, že začínám tušit kdo by to mohl být, přispěchala Martina Cole s další postavou a perfektně zamíchala dějem. 
Nepokrytě se přiznávám, že jsem několikrát odolávala pokušení si prostě přečíst  poslední kapitolu a konečně té záhadě přijít na kloub. Ale odolala jsem... a rozhodně nelituju. Konec byl totiž naprosto famózní - nepředvídatelný, dynamický a hlavně NEČEKANÝ. Úžasná detektivka, která se čte jedním dechem a která Vás zaručeně nezklame - tak zní moje závěrečné shrnutí. 
Pokud patříte k milovníkům napětí, nebo pokud si prostě chcete odpočinout od romantických (a až na výjimky dobře končících) knih, Těla na prodej jsou ideální volbou. I když vyšla už v roce 2011 v internetových knihkupectvích jsou stále bez problémů k dostání... a je dost možné, že je najdete i ve veřejných knihovnách. 
A skvělá zpráva na závěr - Martině Cole před několika dny vyšla další kniha. Nese název Pomsta a jako obvykle ji vydalo nakladatelství Domino. Mrknout se na tuhle žhavou novinku můžete zde. 

Název: Těla na prodej
Autor: Martina Cole 
Přeložil: Jakub Volný
Vydalo nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2011
Počet stran: 294
Hodnocení: 100%

Žádné komentáře:

Okomentovat