neděle 15. března 2015

Bije ve mně cizí srdce: Zpověď, která Vám připomene, co je v životě důležité

Napsat recenzi na knihu Aline Feuvrier - Boulangerové je pro mě po dlouhé době opravdu těžký úkol. Ne snad, že by nepsala dostatečně zajímavě... jen je její otevřená zpověď, která ve Francii vyšla už v roce 2007, na papír těžko uchopitelná. I přesto se ale o recenzi pokusím, protože se domnívám, že o téhle knize byste rozhodně měli vědět. 


Aline Feuvrier - Boulangerová je dvacetiletá studentka, nad kterou se od dětství vznáší přízrak těžké nemoci - její otec a dědeček totiž před mnoha lety zemřeli na dosud nepříliš prozkoumanou srdeční chorobu. Alinina maminka proto nechce nic ponechat náhodě a s dcerou odmalička jezdí do Paříže na pravidelné kontroly. Až do třinácti se dívčino srdce vyvíjí normálně - ovšem na prahu dospívání se nečekaně zvětší... a Aline začíná bojovat o každý den. 
Její zdravotní stav se nakonec zhorší natolik, že jako jediné východisko lékaři vidí transplantaci. Na ten správný orgán se ale jak známo někdy čeká opravdu dlouho... a pro mnohé se "to správné" srdce ani najít nepodaří. 
Kniha Aline Feuvrier -Boulangerové je překvapivě otevřená a plná emocí. Popisuje pocity člověka těžce nemocného, člověka před transplantací a člověka po transplantaci. Pokud jde o počet stran, není Alinino svědectví nijak obsáhlé - což ovšem nic nemění na tom, že ho budete číst pomalu a takříkajíc "po kouskách." Jinak se totiž tahle kniha číst nedá. 
Jestli čekáte na moje doporučení, pak říkám ANO, určitě stojí za to to s touhle zpovědí zkusit. Počítejte ale s tím, že je to chvílemi opravdu náročné čtení, které ve Vás možná vyvolá spoustu otázek. Na druhou stranu - pokud už se rozhodnete do této knihy jít a vydržíte až do konce, dozvíte se spoustu zajímavého. Třeba jak funguje umělé srdce, nebo že na transplantaci tohoto životně důležitého orgánu můžete čekat maximálně tři měsíce - pak už by ho totiž tělo nepřijalo. 
Od zpovědi Aline Feuvrier - Boulangerové jsem očekávala něco jiného, ale zklamaná rozhodně nejsem. Kniha mě donutila přemýšlet nad věcmi,  které jsem si dosud odmítala připustit. Uvažovala jsem třeba nad tím, že tělo je ve své podstatě dokonale naprogramovaný stroj - pokud se v něm ale něco porouchá, může to mít naprosto fatální následky. Proto bychom se k němu měli chovat slušně a s laskavostí.... Začít můžeme třeba tím, že budeme chodit dřív spát, nebo že se nebudeme tolik trápit nad věcmi, které se nedají ovlivnit. 

Název: Bije ve mně cizí srdce 
Autor: Aline Feuvrier Boulangerová 
Přeložila Šárka Belisová 
Vydalo nakladatelství: Ikar 
Rok vydání 2008
Počet stran: 152
Hodnocení: 70%


3 komentáře:

  1. Pekna recenze! :) jen chodit driv spat nepujde, protoze je tolik knih a hruzne malo casu :D
    (Darameganknihy.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle kniha zní opravdu zajímavě, asi se po ní poohlédnu.
    Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tip vypadá to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat