úterý 3. března 2015

Parnou Neděli u bazénu můžete zažít i v březnu

Britskou spisovatelku Sophii Kinsella asi mnohým z Vás není potřeba představovat. Původním povoláním finanční žurnalistka proslula zejména sérií bláznivých příhod Becky Bloomwoodové (Báječný svět shopaholiků, Shopaholik za hranicemi a další), ale knihy jí vycházejí stále. Musím se přiznat, že já se s ní prostřednictvím Neděle u bazénu setkala poprvé - a bylo to překvapivě příjemné. 
Knížku jsem koupila za pár korun v jedné facebookové skupině a to bez jakéhokoliv záměru. Prostě se mi líbila kreslená obálka a (co si budeme povídat) i příznivá cena. Říkala jsem si, že za 80 korun prostě nemám co ztratit... a na román jsem se těšila.
Příběh čtenáře seznamuje s manželským párem Kemberových. Ona je dcerou významného politika, on obyčejným mužem z vesnice, který není příliš ambiciózní. Mají dvě malé dcery a toho času stojí před rozvodem. Zatímco Barnaby žije sám v malém poloprázdném bytě, Louise zůstává v jejich původním domku a pomalu si začíná budovat nový život bez manžela. Usiluje o ni Cassian Brown, velmi pohledný (ale také ambiciózní) advokát, kterému neimponuje ani tak Louise samotná, jako spíš její kontakty na politiky a vlivný otec. 
Jednoho dne Cassianovi překvapivě nahraje do karet neštěstí - mladší dcera Kemberových se totiž vážně zraní na sousedské oslavě. Vypadá to opravdu velmi zle, doktoři malé holčičce dokonce prorokují poškození mozku. Cassian nelení a začne manžele Kemberovy přesvědčovat, aby sousedy, u kterých se nehoda stala, žalovali. V případu vidí příležitost, jak se zviditelnit a navíc ho emocionálně náročná událost  začíná sbližovat s Louise - což je žádoucí... 
Narovinu přiznávám, že od knihy jsem čekala trochu více - na druhou stranu rozhodně nemůžu říct, že je špatná. Příběh plyne lehce a od čtenáře nevyžaduje, aby přemýšlel. Setkáte se tu s množstvím postav a Sophie Kinsella Vám na chvíli dovolí reálně nahlédnout pod pokličku života lidí na malém městě. 
Pokud jde o moje sympatie k hlavním hrdinům - musím říct, že na začátku jsem jednoznačně stála za Barnabym. Líbila se mi jeho naivita, to, jak ke všemu přistupoval se srdcem na dlani. Na konci knihy jsem ovšem obdivovala Louise. Překvapila mě její rozhodnost a schopnost argumentovat v pravou chvíli...těchto dvou vlastností si totiž nadmíru považuji.  
Suma sumárum - kniha rozhodně stojí za přečtení. Už od poloviny je sice předvídatelná a můžete si bez větší námahy tipnout, jak dopadne... na kráse jí to ovšem neubírá. Spíš naopak. Příběh je ideální pro čtení před spaním. Ocení ho také ti, kteří si u knihy chtějí odpočinout a hledají proto něco nenáročného. 

Název: Neděle u bazénu
Autor: Sophie Kinsella 
Překlad: Daria Dvořáková 
Vydalo nakladatelství: BB art 
Rok vydání: 2013
Počet stran: 255
Hodnocení: 70%

1 komentář: