neděle 19. dubna 2015

V Kavárně na pláži se Vám bude líbit


Jednou z prvních letošních knih nakladatelství Domino je Kavárna na pláži. Vyšla v druhé polovině měsíce ledna, a přestože byla zařazena do edice Romantika (kterou běžně nekupuji), takřka okamžitě jsem se pro ni rozběhla do nejbližšího knihkupectví. Může za to nejen krásná obálka, ale především milá a vtipná anotace. Po přečtení knihy můžu konstatovat jediné - anotace nelhala. Pokud máte momentálně splín, trápení, cítíte se unaveni nebo prostě jen hledáte příjemné odpočinkové čtení, bude pro Vás Kavárna na pláži určitě to pravé. 


Na stránkách knihy se seznámíte s dvaatřicetiletou Evií, která se toho času pokouší prorazit jako sekretářka. Ne že by ji práce holky, která je nucena psát obchodní dopisy a vařit svému (trochu slizkému) šéfovi kafe, nějak zvlášť bavila, ale... dá se to považovat za aspoň trochu seriózní zaměstnání. A Evie chce být seriózní. Koneckonců už má na to věk a navíc... její pokusy živit se v minulosti herectvím, zpěvem a fotografováním nedopadly dobře. Mladá žena by se teď ráda přidala ke svým dvěma za všech okolností dokonalým sestrám a konečně ze sebe setřásla nálepku černé ovce rodiny. 

Jenže ani přes veškerou snahu se to Evii nedaří. Neumí vařit, neumí uklízet, nestíhá v práci (což řeší tak, že lejstra určená k vyřízení schovává do skříňky v kuchyňce) a se svým přítelem Mathewem si v poslední době vůbec nerozumí.
A k tomu všemu Evii jednoho dne umře milovaná teta Jo a odkáže jí (k úžasu celé rodiny) svou životní chloubu - malou kavárničku na pláži. Jenže co si s ní Evie (která dokáže připálit i vodu na čaj) počne? Podaří se jí malinký podnik na odlehlém místě prodat? Nebo přesvědčí svého milovaného přítele Mathewa, aby se tam spolu přestěhovali a  začali nový život? 
Jakkoliv se Vám děj zdá z téhle recenze předvídatelný, vězte, že nevíte vůbec nic (na to se snažím dávat si pozor - sama spoilery nesnáším). Nicméně znovu opakuji - KNIHA JE SKVĚLÁ. :-) Hlavní hrdinku Evii jsem měla ráda snad od první stránky. Myslím, že kdybychom se potkaly v reálu, budou z nás kamarádky na život a na smrt. Jsme si totiž dost podobné - minimálně v tom vaření. :-)
No a taky v tom, jak nás ustavičně podceňuje vlastní rodina - mimochodem, za Eviin největší životní úspěch považuji to, že se z vlastních rodinných příslušníků ještě nezbláznila. Jsou opravdu otřesní (a upřímně řečeno, Mathew nijak tuto statistiku nevylepšuje).... 
Mně se Kavárna na pláži líbila moc a v tuto chvíli aspiruje na nejlepší knihu roku 2015 (a vůbec nepřeháním). Přestože je to kniha z edice Romantika, najdete jí tu minimálně a jen jako koření. Je to příběh o velkém odhodlání, životní síle, odvaze a chuti něco dokázat. Je to příběh, který Vás potěší a pohladí, příběh podobný velkému kusu čokoládového dortu s obrovskou porcí poctivé domácí šlehačky.... 
Knížku rozhodně všem doporučuji! Stojí to za to. 

Název: Kavárna na pláži 
Autor: Lucy Diamond 
Přeložila: Jana Vlčková 
Vydalo nakladatelství: Domino
Rok vydání 2015
Počet stran: 379
Hodnocení: 100%

Žádné komentáře:

Okomentovat