středa 22. července 2015

Květiny pro Lauru voní smutkem i nadějí


Nakladatelství Noxi před několika dny vydalo Květiny pro Lauru slovenské spisovatelky Táni Keleové - Vasilkové. Román vyšel už podruhé a já se tomu vůbec nedivím. Je to totiž naprosto skvělý, reálný a citlivě napsaný příběh, který zaručeně osloví i náročnější čtenáře. 
Hlavní hrdinka této knihy, květinářka Laura, má život jako z pohádky. Už několik let je šťastně vdaná za Ivana, svou první velkou lásku, s nímž má sedmiletého syna Tomáška. Malý rošťák, který se Lauře neuvěřitelně podobá, je veselé, hravé a nebojácné dítě - a taky výborný plavec.  

Rodinná idylka končí doslova ze dne na den - Tomášek se totiž jednoho dne nešťastnou náhodou utopí v jezeře. Laura, neschopná se z tak velké rány osudu vzpamatovat, se zhroutí a skončí u psychiatra... 
A dosud bezproblémové manželství prochází těžkou zkouškou... 
Musím říct, že knihy Táni Keleové - Vasilkové patří k mým nejoblíbenějším - a ani po tomhle románu se na tom nic nezměnilo. Opět skvěle napsaný příběh, který překvapil - jednak velkým množstvím nepředvídatelných zvratů, a jednak svou uvěřitelností. Kniha mě pohltila od první stránky, hlavní hrdince Lauře jsem fandila až do konce. 
Přestože nosné téma celého příběhu je velice smutné, román nijak depresivně nepůsobí a čte se jedním dechem. Po prvních dvou kapitolách budete mít pocit, že všechny postavy znáte, že jsou to lidé z řad Vašich sousedů nebo přátel. A právě tohle je pro Vasilkovou typické - její hrdinové jsou úplně obyčejní. Žádní supermani, kteří zvládnou i nemožné, ale jedinci z masa a kostí. Lidé, kteří mají emoce. Lidé, kteří selhávají. 
Román Květiny pro Lauru se mi moc líbil a bez jediného zaváhání ho doporučuji dál. Je to kniha se silným a reálným příběhem, který si rozhodně zaslouží pozornost. Pokud máte rádi nevyzpytatelné knihy ze života, v nichž ne všechno končí dobře, budete nadšeni. 
Laura je nezapomenutelná a velmi inspirativní postava - zamilujete si ji takřka okamžitě. Myslela jsem na ni ještě dlouho po dočtení románu - bylo by skvělé, mít takovou kamarádku. 
Co ale musím zkritizovat, je obálka druhého vydání, která se mi vůbec nelíbí. V roce 2006 se jim podařila rozhodně lépe. 
Nicméně i přesto dostávají Květiny pro Lauru 100% - děkuji, paní Vasilková! Bylo to opět báječné čtení. 

Název: Květiny pro Lauru
Autor: Táňa Keleová - Vasilková 
Přeložila: Eva Macháčková 
Vydalo nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2006 (1. vydání), 2015 (2. vydání)
Počet stran: 320
Hodnocení: 100% 



Žádné komentáře:

Okomentovat