neděle 17. ledna 2016

Myšky v kuchyni překvapí svou upřímností


Do románu Myšky v kuchyni jsem se zamilovala ještě předtím, než vůbec vyšel. Může za to především jeho naprosto skvostná obálka, která je v reálu ještě mnohem hezčí, než na webu Motta. Knížku jsem si navíc koupila (zcela výjimečně) v kamenném knihkupectví a vždy, když se na ni podívám, vzpomenu si na ten skvělý den, který jsme s mým mužem tehdy zažili. Byli jsme tenkrát na uměleckém jarmarku Tvořivé Ústí, což je naprosto skvělá přehlídka šikovných lidí a místních kreativců, od kterých si na místě můžete koupit například ručně šité dekorace, nebo šperky z různých materiálů. Mám tyhle druhy akcí moc ráda, ale tenkrát jsem si tam nic nevybrala - čistě jen z toho důvodu, že vše, co se mi líbilo, bylo moc drahé. A tak jsme se cestou na vlak stavili v Knihkupectví Beran a já si odtamtud alespoň odnesla Myšky v kuchyni, které na Buxu neměli skladem...Anotace slibuje dojemně upřímný a zábavný autobiografický román o rodině, lásce a francouzském venkově - což pro mě bylo veliké lákadlo. :-) Hlavní hrdinkou je kuchařka Anna, které se právě narodí její první potomek - dcera Freya. Anna je příchodem Freyi na svět dojatá - tím spíš, že porod nebyl právě procházka růžovou zahradou. S manželem Tobiasem plánují po narození holčičky stěhování do francouzské Provence - Anna si touží otevřít vlastní restauraci. 
Plány ovšem novopečeným rodičům zkazí zjištění, že dcera je těžce postižená. Poslední naděje "zhasne" v den, kdy jim lékaři oznámí, že malá holčička se nikdy nebude vyvíjet - své rodiče nikdy ani nepozná, natož aby mohla mluvit, nebo chodit... 
Rodina navíc namísto v Provenci skončí v polorozpadlém statku zamořeném krysami... a nová životní etapa může začít...

Musím říct, že román Myšky v kuchyni má nejen krásnou obálku, ale také neuvěřitelně silný a dojemný příběh. Autorka si rozhodně na nic nehraje a je znát, že má s tématem knihy své vlastní zkušenosti. Přiznávám, že myšlenkové pochody Anny ani Tobiase jsem zprvu moc nechápala, ale copak vím, jak bych se v jejich situaci chovala já? 
Čím delší čas jsme spolu trávili, tím víc jsem jim fandila a nakonec se z nás stali dobří přátelé. Oceňuji především jejich upřímnost. Byli jsme spolu téměř rok a za tu dobu prošli neuvěřitelným vývojem - smekám svůj klobouk. 
Další plus si tato kniha zaslouží za skvěle vykreslené prostředí, ve kterém se odehrává. Autorka dlouhými popisnými pasážemi značně šetřila - ale vše se jí podařilo dokonale vystihnout. Díky tomu si vytvoříte jasnou představu krajiny i tamních lidí, což příběhu dodá zcela jiný rozměr. 

Suma sumárum: Tenhle román má určitě co říct. I přes závažné ústřední téma se čte lehce a snadno. Bavit bude zejména náročnější čtenáře a pomoci by mohl i maminkám s postiženými dětmi. Mně se Myšky v kuchyni líbily velice... Je to syrově upřímný, ale přesto laskavý román. Román, který Vám ukáže, že člověk vydrží mnohem více, než si sám myslí. Román o tom, že to nejcennější, co v životě máme, je  ZDRAVÍ a RODINA. 

Název: Myšky v kuchyni
Autor: Saira Shah
Přeložila: Markéta Polívková 
Vydalo nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2015
Počet stran: 343
Hodnocení: 100 %

1 komentář:

  1. To je hezká recenze :-) Vypadá to na silné lidské a dojemné téma, a takové knihy mám ráda, takže si knihu určitě přečtu :-)

    OdpovědětVymazat