pátek 1. ledna 2016

Román Než jsem tě poznala dokazuje, že láska se neptá...

Britskou spisovatelku Jojo Moyes asi není potřeba nějak zvlášť představovat. Tahle šestačtyřicetiletá matka tří dětí (a údajně velká milovnice koní) vystudovala žurnalistiku a od roku 2002 se živí jako spisovatelka na volné noze. V Česku na sebe poprvé upozornila románem Než jsem tě poznala, který u nás v roce 2013 vydalo nakladatelství Ikar. 
Já se k téhle knize dostala až v posledním měsíci roku - víceméně ze zvědavosti jsem si ji vypůjčila v místní městské knihovně. Přinesla jsem ji domů, položila na čestné místo pod lampičku v ložnici a nechala ji tam bez povšimnutí několik týdnů. 
A něco Vám řeknu - kdybych věděla, jak silný příběh tahle kniha obsahuje, dala bych se do čtení snad ještě cestou z knihovny....
Hlavní hrdinka románu - Louisa - pracuje jako servírka v kavárně U Mazaný houstičky. Je jí sedmadvacet a tohle je její první místo, ale nijak si nestěžuje. Ráda se potkává s lidmi a návštěvníky kavárny až na výjimky zná jako své boty. Problém nastává, když Mazanou houstičku zavřou a Louisa je ze dne na den bez místa. Protože rodina je na jejích penězích existenčně závislá, přijme bývalá servírka místo pečovatelky u Willa Traynora - mladého muže, který je po nehodě upoután na invalidní vozík...

Musím říct, že před autorkou doslova smekám svůj klobouk. Tahle kniha byla totiž úžasná! Jakkoliv se Vám nástin zápletky může zdát prvoplánový, věřte, že to tak není. Román Než jsem tě poznala v sobě totiž skrývá silný a jedinečný příběh o tom, že láska může svést dohromady i tu nejméně pravděpodobnou dvojici. Je to příběh o tom, že dva na první pohled naprosto rozdílní lidé, toho mohou mít společného více, než by si snad i sami přáli. 
Je to román plný emocí a překvapení, román, který Vás do sebe doslova "vcucne." 
Myslím, že ať teď napíšu cokoliv, nikdy to nedokáže přesně vystihnout, jak moc je tato kniha skvělá. Četla jsem ji jedním dechem, obdivovala Louisu a fandila Willovi. A taky nesnášela Patrika, ale o tom se rozepisovat nebudu - na stránkách knihy se s ním seznámíte sami. 
Každopádně postavám jsem věřila každé slovo a minimálně z Louisy a Willa se stali moji velmi dobří přátelé. 
Suma sumárum: Román Než jsem tě poznala je silné čtení s nádechem romantiky a příchutí naděje. Je to kniha, která Vás chytí za srdce. Kniha, která Vás přesvědčí, že na každého někde někdo čeká... a že vše se nám v životě děje z nějakého důvodu. 

Mám jen jedinou výtku - pozor na závěr! Mě doslova "emočně rozsekal" a způsobil, že na tenhle román určitě nikdy nezapomenu. Když jsem se loučila s hlavními hrdiny, měla jsem v krku knedlík, v očích slzy a v srdci prázdno... 

Název: Než jsem tě poznala
Autor: Jojo Moyesová 
Přeložila: Lucie Mikolajková 
Vydalo nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013 
Počet stran: 408
Hodnocení: 100%

2 komentáře:

  1. Já sama jsem vystudovala pečovatelství, takže vím, jaké to i ve skutečnosti je. Co se závěru týče, je tato situace hodbě diskutována mezi zdravotnim personalem a sirokou verejnosti. Bohuzel je to stale spise "diskuze septem" coz me mrzi.

    OdpovědětVymazat
  2. Většinou romantické knihy nectu, ale dost jsi me navnadila :-) navíc mám asi uchylku na originální názvy - U Mazane housticky!!!!! To je prostě dokonalé jméno pro kavarnicku

    OdpovědětVymazat