středa 9. března 2016

Mateřství po francouzsku stoprocentně pobaví...

Znáte francouzskou bloggerku Marléne Schiappa? Ve své domovině je prý velice úspěšná. Založila asociaci pro pracující matky a každoročně pořádá konference a besedy pro veřejnost. Na její knihu, kterou v Česku v roce 2015 vydalo nakladatelství Mladá fronta, jsem se strašně moc těšila. Může za to nejen krásná obálka, ale především chytlavá anotace. Hned v jejím úvodu se píše - cituji - "francouzská komedie o úskalích mateřství, stereotypu manželství a úspěšném skloubení práce s rodinou." Kdo by odolal? 


Hlavní hrdinky máme v tomto románu hned dvě -  Morgane a Emílii. Na gymplu nerozlučné kamarádky, které ale čas rozdělil... neviděly se přes deset let. Zatímco z Morgane se za tu dobu stala uznávaná ředitelka péče o zákazníky, která aktuálně usiluje o post viceprezidentky v prestižní firmě, Emílie už má dvě děti a minimálně deset kilo navíc. Žije v polorozpadlém baráčku, kvůli kterému se na desítky let zadlužila... a navíc v manželství, o kterém by se dalo říct ledacos - jen ne to, že je šťastné. 

Na svoji dávnou kamarádku Morgane Emílie narazí na facebooku... a z náhlého popudu jí pošle žádost o přátelství. Cesty bývalých nejlepších kamarádek se ale střetnou až ve chvíli, kdy Morgane nečekaně otěhotní... a Emílie je okolnostmi donucena začít si hledat práci... 

Velice pěkný román, který splnil to, co v anotaci slibuje - pobavil. :-) Marléne se nedá upřít, že psát umí. V kníže se střídají pasáže vyprávěné hrdinkami, což já osobně mám velice ráda - tohle dle mého  názoru "chytne" vždy. Navíc je znát, že Marléne je pravděpodobně sama matkou, protože strasti tohoto údělu líčí velice realisticky. Knížka je svižná (koneckonců má jen 248, takže jaképak cavyky) a závěr hezky vygradoval, což dokážu ocenit vždycky. :-)

Na druhou stranu, buďme upřímní - tenhle román asi nesedne každému. Mateřství je tam chvilkami "až trochu moc." V podstatě celá knížka se točí kolem dětí a rodinného života, takže některé čtenářky (mužům tuto knihu NEDOPORUČUJI), by se při čtení mohly trochu nudit. 

Pokud ale máte děti (v ideálním případě pokud jste zrovna v očekávání, nebo na mateřské dovolené), tohle bude přesně pro Vás. :-) Knížka je velice milá a místy komická - ideální na relax po těžkém dnu nebo na chvíli, ve které se snažíte zapomenout na poporodní (či jiné) deprese. :-)

Já sice děti nemám (a zatím je ani neplánuji), ale i tak jsem si čtení užila a na tuto knihu budu velice ráda vzpomínat. Byla to příjemná oddechovka, ke které jsem se po večerech ráda vracela. 

Název: Nanejvýš čtyři hodiny spánku 
Autor: Marléne Schiappa 
Přeložila: Nela Knapová 
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Počet stran: 248
Hodnocení: 85 %








4 komentáře:

  1. Nezní to špatně, někdy bych si to i ráda přečetla ::-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to si připíši na seznam - jako za pár týdnů trojnásobná matka, jistě ocením :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to si přečtu, jsem na mateřské a příjemná oddychová kniha by mohla být tím pravým relaxem :-) Na náročnější četbu jsem stejně většinou příliš utahaná :-)

    OdpovědětVymazat