čtvrtek 14. dubna 2016

Z lásky k vám....je potřeba vydržet všechno

Ke koupi románu Z lásky k vám britské autorky Amandy Prowseové, mě nikdo nemusel dvakrát pobízet. Do knížky jsem zamilovala takřka ihned po vydání - ta obálka je naprosto úžasná! A víte, co je na tom nejlepší? Že úžasná není jen obálka, ale i román jako takový.... 

I když mi připadá, že s knihami o domácím násilí se v poslední době roztrhl pytel, v tomto případě se toho bát nemusíte - tenhle příběh je totiž úplně jiný a vyčnívá vysoko nade všemi, které jsem kdy přečetla...

Hlavní hrdinka Cathryn je ženou v domácnosti. Jejím jediným úkolem je být dokonalou manželkou a matkou. A věřte, že se musí setsakramentsky snažit - za manžela má totiž Marka, všemi oblíbeného ředitele prestižní školy. Pokud jde o děti, narodili se Cathryn v minulosti dvě - Dominik a Lydie. Teď už se ale blíží k prahu dospělosti a svou mámu považují za "tak trochu divnou..." 
Což by bylo v pořádku (a snad i úsměvné), kdyby to ovšem nebyla pravda... Cathryn je totiž skutečně tak trochu divná. 
Už mnoho let se svému manželovi snaží přes den splnit každé přání, aby večer (za zavřenými dveřmi ložnice) přijala svůj trest. Test za to, že i přes to všechno není dokonalá... 
Jednoho večera ale pomyslný pohár přeteče a Cathryn svého manžela zabije kuchyňským nožem. Ve vězení se tento čin zdá být cestou ke svobodě... jaká je ale realita? 
Podaří se Cathryn po letech odloučení najít cestu ke svým dětem a vybojovat si své místo na slunci? 

Musím říct, že zpočátku jsem z této knihy měla trochu obavy, ale po dočtení jsem si jistá, že Cathryn a její příběh zůstanou hluboko v mém srdci... když ne napořád, tak minimálně na hodně dlouhou dobu. 
Knížka je napsaná překvapivě čtivě a svižně, a kdybych měla více času na čtení, určitě bych ji zvládla během několika dnů. 
Líbilo se mi, že autorka využila dvou časových linií - v knize se střídá Cathrynina minulost a přítomnost. Vše je ale perfektně označené a nemáte šanci se v tom ztratit. 
Amanda Prowseová vystavěla velice sugestivní a svým způsobem i napínavý příběh - přiznám se, že ještě deset stran před koncem jsem si netroufala odhadnout, jak to vlastně dopadne... Bylo znát, že děj je dokonale promyšlený, závěr navíc pěkně vygradoval.

Román Z lásky k vám je příběhem o lásce a odvaze. Je to příběh ženy, která po čtyřicítce začíná úplně od začátku a není si přitom jistá, co to vlastně znamená...
Tahle knížka je plná síly a víry. Odrazit se totiž můžete i od toho nejhlubšího dna, ačkoliv v životě je to vždycky "něco za něco."

Román Z lásky k vám se mi moc líbil, a pokud jde o závěrečné hodnocení, sto procent si suverénně zaslouží. Překvapilo mě s jakou lehkostí je tak závažné téma zpracované. Palec nahoru dávám i za krásnou obálku a za rozsah románu - nebyl zbytečně rozvláčný, ale ani uspěchaný. Hlavní hrdinka mi navíc byla od začátku sympatická a ke knize jsem se po večerech ráda vracela.

Doporučuji všem!

Název: Z lásky k vám
Autor: Amanda Prowseová
Přeložila: Lucie Mikolajková
Vydalo nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

3 komentáře:

  1. Mám ji zrovna půjčenou z knihovny, tak se těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě už dříve hodně zaujala ale ještě jsem si na ni nenašla čas. Moc díky za připomenutí, pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce slyším poprvé, ale docela mě zaujala, takže myslím, že se pro ni vypravím do knihovny :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat