pátek 27. května 2016

Román Na co Alice zapomněla Vás donutí přemýšlet...

Australskou spisovatelku Liane Moriarty asi nemusím nijak zvlášť představovat. Bývalá marketingová manažerka, která aktuálně žije v Sydney, na sebe v Česku poprvé upozornila v roce 2014, kdy jí vyšel román Manželovo tajemství. Na přebalu knihy "Na co Alice zapomněla" se píše, že příběh tajemného dopisu a jeho následků se hned druhý týden po vydání dostal na první místo v žebříčku bestsellerů New York Times, a já Vám musím po pravdě říct, že se tomu vůbec nedivím. Manželovo tajemství je totiž čtivé a dobře propracované - navíc se chlubí překvapivým závěrem. 
Asi Vás nepřekvapí, že po zkušenosti s Manželovým tajemstvím jsem se na román "Na co Alice zapomněla" těšila hrozně moc... 
A výsledek? Věděla jsem, proč se těším... 


Hlavní hrdinkou příběhu je Alice, s níž se setkáváme ve chvíli, kdy se probrala na podlaze tělocvičny a vůbec si nedokáže vysvětlit, co na inkriminovaném místě dělá... 
Ona přece tělocvičny nesnáší - a navíc je těhotná. S manželem Nickem zrovna čekají první miminko a oba se na něj moc těší....
Jenže ouha! Alice záhy zjišťuje, že se neprobrala do roku 1998 (jak byla skálopevně přesvědčená), ale že už je rok 2008. A v roce 2008 má Alice tři děti, její sestra (s níž svého času tvořily nerozlučnou dvojici) s ní nemluví a s milovaným manželem Nickem se aktuálně rozvádí... 

No... na ženu, která má za několik desítek hodin oslavit čtyřicítku, je to celkem úctyhodný výkon, nemyslíte? 

Není divu, že hned, jakmile se Alice trochu vzpamatuje, pouští se do pátrání. Do pátrání po tom, kde se stala chyba... do pátrání po tom, co je vlastně zač... 

Ale nebylo by lepší to raději nevědět? Spokojit se s myšlenkou, že z posledních deseti let svého života si nic nepamatuje? 

Musím říct, že román "Na co Alice zapomněla" mě opět přesvědčil, že Liane Moriarty psát zkrátka umí. A umí to dobře. Knížka je (podobně jako Manželovo tajemství)  čtivá a velice svižná. Děj plyne jedna radost. Mimo jiné i proto, že se v knize střídají pasáže z Aliciny současnosti a minulosti a pasáže psané její babičkou Frannie a její sestrou Elizabeth. 
Opět je na románu znát, že autorka ho měla do detailu promyšlený a "nic nešila horkou jehlou." Všechny postavy byly dokonale vykreslené, a navzdory tomu, že jsem s Alicí v některých věcech nesouhlasila, byla mi od začátku nesmírně sympatická. 

Jakkoliv Vás k tomu může anotace vybízet, kniha "Na co Alice zapomněla" v žádném případě není psychologickým thrillerem ani detektivkou. Je to prostě jen dobře napsaný román pro ženy - román, který Vás donutí přemýšlet a vzpomínat na uplynulá léta. Knížka, která je živoucím důkazem známého a stokrát omílaného rčení - "Člověk míní, pánbůh mění." 

Román Na co Alice zapomněla je dle mého soudu naprosto skvělý a potěší i náročnější čtenářky. Gradaci a celkové vyústění příběhu si autorka tradičně nechala až na konec, takže Alici jste nuceni fandit až do poslední chvíle. 

Když to shrnu, román "Na co Alice zapomněla" se mi moc líbil a s čistým svědomím ho můžu doporučit dál. Máte-li chuť na něco odpočinkového, ale přitom neotřelého a dobře zpracovaného, sáhněte po této knize, nebudete zklamáni.  

Jo a jen tak mimochodem - na přečtení už u mě čekají i Sedmilhářky a Zamilovaná hypnotizérka. 

Věřím, že budou minimálně stejně tak skvělé. 

Název: Na co Alice zapomněla
Autor: Liane Moriarty 
Přeložila: Šárka Kadlecová 
Vydalo nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015 
Počet stran: 427
Hodnocení: 100 % 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, asi dám autorce ještě šanci...manželovo tajemství mě totiž moc nechytli.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na ní chystám, četla jsem od autorky Zamilovanou hypnotizérku. Ale první bych si chtěla přečíst Manželo tajemství. Super recenze !!!

    OdpovědětVymazat