sobota 27. srpna 2016

Luční kvítí nikdy neomrzí...

Víte, proč stojí za to sledovat knižní blogy a videa? Občas díky nim narazíte na knížky, které byste jinak přehlédli. Luční kvítí od britské spisovatelky Kimberley Freeman. je toho v mém případě důkazem. O této autorce jsem poprvé slyšela z úst Irenky z Knihánkova, která v jednom ze svých videí pěla ódy na román Ohnivý ostrov. Protože mě to zaujalo, Ohnivý ostrov už máme doma. Několik týdnů po jeho koupi k nám dorazilo i Luční kvítí... čistě jen z toho důvodu, že na bux.cz měli skladem pouze několik posledních kusů a já se bála, že v budoucnu už ho neseženu. Pokud by Vás ale tato recenze zaujala, věřte, že Luční kvítí se dá koupit i v paperbacku. V měkké vazbě stojí pár korun a mají ho na bux.cz i na Knihcentru.


Hlavní hrdinka románu se jmenuje Emma, a přestože už je jí třicet, stále působí jako celosvětově uznávaná baletka. Svému povolání přizpůsobuje úplně všechno, její život se řídí pouze aktuálními vystoupeními. Pak se nečekaně zraní a tančit už není možné - Emmě se zhroutí celý svět. 

Protože se se svou diagnózou odmítá smířit, odjíždí k rodičům, aby se podrobila léčení u těch nejlepších specialistů. Záhy se dozvídá, že jí milovaná babička odkázala dům v Tasmánii... 

Emma je rozhodnutá domek prodat. Při jeho vyklízení, ale narazí na nejedno tajemství a velice brzy zjistí, že svou milovanou babičku vlastně vůbec neznala... 

V románu Luční kvítí se střídají dvě časové linie. Sledujeme třicátá léta 20. století a současnost, kterou vypráví Emma. To je něco, s čím se moc často nesetkávám - na prolínání minulosti a současnosti mě moc neužije. K románu Luční kvítí to ale patřilo a dodávalo mu to na čtivosti. Musím se přiznat, že příběh z minulosti mě bavil ještě o malinko více, než život Emmy. 

Román Luční kvítí je opravdu velice krásná a čtivá kniha, od které se nebudete moci odtrhnout. Kimberley Freeman příběh promyslela do nejmenších detailů, což je hodně znát. Do děje Vás autorka vtáhne už po několika stránkách. 

Příběh jako takový je velice silný a na hlavní hrdiny budete myslet ještě dlouho po dočtení. Plus dávám Kimberely také za krásně popsané prostředí Tasmánie - je znát, že na tomto ostrově sama pobývala. 

Suma sumárum: Luční kvítí rozhodně doporučuji! Je to nádherná kniha plná emocí a překvapivých zvratů. Je tady dost lásky, ale také napětí a nenávisti. Děj není nijak zdlouhavý, naopak - pořád se tady něco děje. 

Jediné mínus dávám knize za hodně otevřený konec, po jehož dočtení jsem měla spoustu otázek. 

Ale i tak si román zaslouží plných 100 %. 

Název: Luční kvítí 
Autor: Kimberley Freeman
Přeložila: Eva Konečná 
Vydalo nakladatelství: Alpress (edice Klokan)
Rok vydání: 2012
Počet stran: 328
Hodnocení: 100 %

1 komentář:

  1. Ahoj. Moc pěkná recenze a mluvíš mi z duše. U konce jsem si říkala - Proč? Co je dál? Mě se líbili obě linie, ale je pravda, že příběh babičky mi přišel o kousek poutavější a já jí strašně fandila a přála jí to. Určitě je to kniha, ke které se ještě vrátím. :-)

    OdpovědětVymazat