sobota 13. srpna 2016

V srdci je spousta místa. Pro všechny...


Román V srdci je spousta místa z pera německé autorky Franzisky Stalmann mě zaujal ještě před vydáním. Když jsem na něj později četla velice pěknou recenzi u Marcelky na blogu Knižní oáza (na který se můžete podívat ZDE), bylo rozhodnuto. Jakmile Albatrosmedia vyhlásila letní slevu na všechny tituly, neváhala jsem... a román se ocitl u nás doma. 


Hlavní hrdinkou příběhu je sedmačtyřicetiletá Alla, která má na první pohled vše, co by si žena jejího věku mohla přát. Pracuje z domova jako překladatelka, je šťastně vdaná za úspěšného architekta a má dva už skoro dospělé syny. 

Navíc se Alla stará o svou matku, která toho času žije v domově s pečovatelskou službou a potýká se s demencí. 

Všechno má svůj zaběhaný systém a řád. Všechno se zdá být ideální. A pak se najednou Alla zamiluje... do muže o deset let mladšího, než je ona sama. Zdánlivě nevinná aférka na pár večerů se ukáže být něčím víc, když Alla ze dne na den opustí rodinu a vše, na čem jí dosud záleželo. 

Ustojí ale její nová láska takovou oběť? Nebo bude lepší vrátit se do bezpečného hnízda všednosti? A je to vůbec ještě možné? 

Musím říct, že román V srdci je spousta místa doslova "klame tělem." Působí jako odechovka pro ženy, která sice bude hezká, ale ničím nepřekvapí. Ve skutečnosti se ovšem v knize skrývá silný a velice čtivý příběh, který bude bavit i náročnější čtenáře. 

Už po pár kapitolách jsem byla začtená a Alle navzdory všemu držela palce. Přestože je téměř o generaci starší než já, rozuměla jsem jí. Určitě za to může i skutečnost, že Franziska Stallman z ní udělala naprosto reálnou hrdinku - mohla by to být kterákoliv žena z Vašeho okolí. 

Ač to tak možná na první pohled nepůsobí, o románu se dá říct všelicos, jen ne to, že je předvídatelný. Do poslední chvíle budete napnuti, jak to vlastně s Allou dopadne. Tahle knížka si na nic nehraje - je taková, jako život sám. Prvoplánové závěry tady nenajdete - musíte zkrátka dočíst do konce. 

Sečteno a podtrženo - román V srdci je spousta místa rozhodně doporučuji, a to i jako letní odpočinkovou četbu na cesty. Příběh má děj, ale zároveň je hodně psychologický, takže pokud se rádi nimráte v mezilidských vztazích (tak jako já), bude Vás to zaručeně bavit. Knížka se čte velice rychle a snadno. Co do počtu stran není moc obsáhlá a má krásnou obálku - co byste chtěli víc? :-)

Za mě palec nahoru. Přečtěte si to! 

Název: V srdci je spousta místa 
Autor: Franziska Stalmann
Přeložila Soňa Havlová
Vydalo nakladatelství: Motto 
Rok vydání: 2016
Počet stran: 255
Hodnocení: 100 %




3 komentáře:

  1. Hmmm. Asi ji budu potřebovat. Moc pěkná recenze.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. O knížce jsem neslyšela, ale nevypadá špatně :) Docela jsi mě nalákala :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná obálka, hned naláká :) Pěkná recenze, Káťo :)

    OdpovědětVymazat