středa 26. října 2016

Co ukrývala KNIHOBUDKA...

Ahoj všem!

Dnešní článek bude tak trochu speciální. Rubrika "Měsíční chvástačka" na Knižním večírku už strašně dlouho zeje prázdnotou, protože nových knih mám měsíčně tolik, že jsem zkrátka líná je všechny fotit... :-D 
Ale rozhodla jsem se, že o jeden přírůstek se s Vámi přece jenom podělím. K nám domů se totiž dostal náhodou a zcela neplánovaně...


Vylovila jsem ho v KNIHOBUDCE. Určitě tento projekt znáte - jsou to takové ty prosklené skříňky na dobře dostupných místech, kam můžete kdykoliv odložit tituly, které už nechcete a vzít si na oplátku jiné. U nás se KNIHOBUDKA objevila teprve před několika týdny a já z toho mám strašnou radost. Záviděla jsem totiž do té doby všem, kteří KNIHOBUDKU ve městě měli. :-)

Tato "kouzelná skříňka" je nedaleko našeho domu a chodím kolem ní několikrát denně. Ne snad, že bych byla tak nedočkavá a neustále kontrolovala co se tam objeví - KNIHOBUDKA je ale na mojí pravidelné venčící trase... a zjistila jsem, že náš Lumpík (rozuměj černý kříženec knírače) prostě nemá rád změny... takže na procházku chodíme stále stejnou cestou na stejná místa. 

No... a to jsme takhle  jednou šli kolem... a já nakoukla dovnitř. Okamžitě jsem zaregistrovala knížku, o které jsem věděla, že musí být moje - už kvůli té obálce! 

A tou knihou je - OČISTA z pera finské autorky Sofi Oksamen. Vydalo nakladatelství Světová knihovna Odeon. (2010) 




Ač se jedná o starší knížku, je ve výborném stavu - vypadá úplně netknutá. 





Anotace románu:

Dramatický příběh dvou generací žen nás zavede nejprve do Estonska 40. let minulého století, kdy byla země okupována Sovětským svazem, v druhém plánu do doby krátce po rozpadu sovětského impéria. Aliide Truuová ukryje před mafiánským pasákem dívku Zaru, která se jednoho dne zjevila v zuboženém stavu na dvoře jejího stavení. Dívčina přítomnost v domě vyvolá ve staré ženě palčivé vzpomínky na mučení a znásilnění za předešlé éry. Ani Zara není bez nepříjemných vzpomínek: dětství ve Vladivostoku prožila s nemluvnou matkou a babičkou neustále přerovnávající kufry pro všechny případy sbalené ve skříni. Přestože ani jedna z žen nehraje úplně otevřenou hru a jediný, kdo vlastně zná pravdu, je sám čtenář, začíná mezi nimi postupně vznikat bližší vztah – jako by Aliide chtěla na Zaře napravit chyby, kterých se dopustila při výchově své vlastní dcery, jako by na ní chtěla odčinit hříchy spáchané na její rodině. Závěr románu končí zločinem, ale i očištěním od minulosti s příslibem nové svobody. Bravurně zvládnutý vnitřní vývoj postav v delším časovém úseku dává nahlédnout do životního příběhu obou žen s takovou silou, že se čtenář snadno stává součástí děje. Elegantní strohost a přímočarost autorčina stylu je osvěžující – Očista nabízí tragický příběh, který se stal nebo mohl stát, s osvobozující lehkostí a s dávkou pochmurné romantiky.

Sofi Oksanen možná znáte - v Odeonu jí nedávno vyšel román s názvem Norma.


Musím se přiznat, že z Odeonu jsem snad ještě nikdy nic nečetla, takže se těším, že to napravím. Tyto knihy jsem začala pozorněji sledovat díky Sabče z blogu Knižní kavárna u Nely (odkaz ZDE), kterou tímto zdravím!

Co Vy a knihy Odeonu? Četli jste nějakou? Líbí se Vám? Znáte Sofi Oksanen?

Dejte mi vědět!

3 komentáře:

  1. Ahoj Katko, taky zdravim.:) to je opravdu poklad.;) autorku sice neznam, ale vypada to velmi lakave. Doufam, ze ji brzy prectes a napises recenzi.

    OdpovědětVymazat
  2. Kači, mám ji doma a ještě Stalinovy krávy, ale zatím na přečtení čekají. Jinak knížky z Odeonu mám ráda, přestože to bývá většinou trošku těžší čtení. Ale někdy je na to chuť :) Tak jsem moc zvědavá, jak se ti bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihobudky jsou poklad - u nas uz ji predevcirem take nainstalovali, tak se tam brzy chystame :-) A snad tam spis neco podarujeme :-D

    OdpovědětVymazat