sobota 22. října 2016

Spálená obloha dokáže strhnout i překvapit...

Tak jsem zase jednou dostala chuť na nějakou tu thrillerovou lahůdku - zkrátka na něco, co běžně nečtu - a rozhodla se sáhnout po románu SPÁLENÁ OBLOHA z pera Angličanky Gilly Macmillanové. Knížka vyšla teprve na začátku letošního roku, ale slyšela jsem toho o ní překvapivě hodně. Někdo byl z tohoto románu nadšený, někomu humbuk kolem něj připadal zbytečně přehnaný. 
Já se rozhodla vsadit na svou kamarádku Šárku z blogu Můj knižní ráj, kterou Spálená obloha nadchla. Výsledek? Z této knihy jsem ohromená! Po dlouhé době román, který si placku "Světový bestseller" rozhodně zaslouží! 


Hlavní hrdinkou příběhu je poměrně nedávno rozvedená Rachel, která se svým osmiletým synem Benem vyrazí na obvyklou nedělní procházku do lesa. Z hezkého odpoledne se stane noční můra ve chvíli, kdy se Ben ztratí. Záhy se ukazuje, že navzdory úsilí ho Rachel sama nenajde a do Benova zmizení se musí vložit police... 

Pátrání po zmizelém chlapci je plné překvapivých odhalení a zvratů. Co se s malým Benem stalo? Byl unesen? Zavražděn? A nebo mu dokonce ublížila sama Rachel? Od rozvodu přece stále není ve své kůži... 

Musím říct, že Spálená obloha pro mne byla naprostou trefou do černého, a tak trochu i zjevením. Velice, opravdu velice čtivě a poutavě napsaná knížka! Chytila mě od první stránky. Příběh je vyprávěn z pohledu Rachel a z pohledu vrchního vyšetřovatele případu Jima, což knížce přidává na atraktivitě. Atmosféru podtrhují také publikované novinové články, facebookové statusy a e-maily. 

Gilly Macmillanová má z odborných knih a příruček perfektně nastudovanou problematiku zmizelých dětí, což je v románu hodně znát - je opravdu reálný a donutí Vás přemýšlet a tipovat, co přesně malého Bena potkalo. Už v první třetině knihy jsem byla v pokušení, podívat se na konec - tak moc napínavý tenhle román je. 

Autorce se také podařilo skvěle vykreslit lidské emoce. Chvíli budete s hlavní hrdinkou Rachel soucítit, chvíli ji budete podezírat. Gilly Macmillanová si zkrátka se čtenářem umí pohrát. Během vyšetřování Benova zmizení se navíc stane spousta věcí a dojde k řadě odhalení, které příběhu dodávají úplně jiný rozměr. 

Když to shrnu - pokud máte rádi dobře zpracované psychologické romány, ve kterých není nouze o překvapení, thriller Spálená obloha Vás určitě zaujme. Je to ten typ knihy, který neodložíte... 

Za mě jednoznačně velký palec nahoru. Autorce gratuluji ke skvělé prvotině a její tvorbu budu rozhodně sledovat dál. 

Doporučuji! 

Název: Spálená obloha
Autor: Gilly Macmillanová 
Přeložila: Tatjana Jandourková 
Vydalo nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 408
Hodnocení: 100 %


1 komentář: