pátek 20. ledna 2017

Ty, já a ti druzí: Sonda do lidské duše, která rozhodně dokáže překvapit...

Na literární prvotinu Fionnualy Kearneyové Ty,  já a ti druzí mě v první řadě nalákala především krásná obálka. Opět jsem se utvrdila v tom, že být "knižně povrchní" rozhodně není špatné a rozhlížet se v knihkupectví po obálkách se občas i vyplatí. Kdybych totiž tenhle román minula, připravila bych se o velký čtenářský zážitek. Zapište si za uši, že tahle kniha je super a stoprocentně se bude líbit i mužům, jakkoliv se zápletka může zdát banální... 


Hlavní hrdiny příběhu tady máme hned tři. Finančního poradce Adama, jeho ženu Beth (toho času hudební skladatelku na volné noze) a devatenáctiletou Meg, které se dostalo té cti, že je jejich dcerou. Rodina žije klidný, "zaběhaný" a maximálně bezpečný život... Dokud Beth nepřijde na to, že její muž má poměr. Blonďatá servírka Emma následně rozvíří nečekaný kolotoč událostí a na povrch samovolně vyplave hned několik tajemství, jejichž odhalení by si ale všichni přítomní raději nechali dobrovolně ujít. 

Příběh je napsán ich formou, což mu dodává patřičný šmrnc. Potěšilo mě, že se ve vyprávění po kapitolách střídají Adam s Beth - během čtení jsem si je velice oblíbila. 

Musím říct (i když se možná budu opakovat), že tahle kniha je skvělá! Autorka ji napsala velice svižně a čtivě, stránky mi nepozorovaně ubíhaly jedna za druhou. Fionnuala Kearneyová mě udržovala v parádním napětí do poslední chvíle, ani "v cílové rovince" jsem si nedokázala tipnout, jak celý příběh dopadne. Román je plný zvratů a vždycky, když si myslíte, že už nemůže přijít nic dalšího, se hrdinům něco přihodí. 

Samotný závěr knihy jsem po přečtení anotace očekávala úplně jiný, ale o to příjemnější překvapení na mě čekalo. 

Když to shrnu, román Ty, já a ti druzí se opravdu velice povedl a suverénně patří k tom nejlepšímu, co jsem za loňský rok přečetla. Není to žádná psychologická slátanina, ale skutečně dynamický a překvapivý příběh, během kterého hrdinové procházejí určitým psychickým vývojem. Román nemá žádná hluchá místa a nudit se u něj nebudou ani ti nejnáročnější z Vás. 

Za mě palec vzhůru a plný počet hvězdiček! :-)

Název: Ty, já a ti druzí 
Autor: Fionnuala Kearney 
Přeložila: Dana Stuchlá
Vydalo nakladatelství: Ikar 
Rok vydání: 2016 
Počet stran: 360
Hodnocení: 100 %


2 komentáře:

  1. Už jsem o knížce slyšela a přemýšlela o její koupi, ale nakonec jsem si ji nekoupila, ale tahle recenze mě zase vyloženě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu mám taky v hledáčku. samozřejmě okamžitě zaujala díky nádherné obálce :)

    OdpovědětVymazat