neděle 8. ledna 2017

Už vím, Kam se poděla Elizabeth...


O literárním debutu Londýňanky Emmy Healeyové, který nazvala "Kam se poděla Elizabeth," jsem toho upřímně řečeno nic moc neslyšela. Spíš nic, než moc. Vzpomínám si, že jsem knihu zahlédla na facebookovém profilu Knižního klubu, když vyšla. Ale bloggeři o tomhle titulu kdovíproč nijak zvlášť nemluvili. Přitom je to škoda. Tahle literární prvotina je totiž velice zdařilá a rozhodně si zaslouží pozornost. Už kvůli originálnímu námětu a netypické hlavní hrdince, která se řadí do kategorie seniorů...


Hlavní postavou příběhu je Maud, která se "na stará kolena" musí nečekaně vyrovnávat s demencí a s tím, že jí život tak nějak nenápadně protéká mezi prsty. Zatímco své dospívání a mládí si dokáže vybavit úplně živě, současnost jí uniká a bez pomoci pečovatelky by se neobešla. Proto když si jednoho dne vezme do hlavy, že se ztratila její kamarádka Elizabeth, nikdo ji nebere moc vážně. Maud je přitom rozhodnutá udělat i nemožné, aby svou nejlepší přítelkyni objevila, díky čemuž se dostává do opravdu nezáviděníhodných situací... 

Ale stařenka se nevzdává a pátrá, co jí síly stačí. Nechce totiž, aby se opakovala minulost - před padesáti lety z jejího života ze dne na den zmizela sestra Sukey...

Musím říct, že tato kniha, ač ode mě stoprocentní hodnocení nedostane, je opravdu velice zajímavá. Příběh je vyprávěn v první osobě a sledujeme tu dvě časové roviny - současnost, kdy Maud pátrá po své kamarádce, a minulost - hlavní hrdinka vzpomíná na své dětství, mládí a také na zmizení své sestry. Přiznávám, že příběh z minulosti mě bavil o něco více, v přítomnosti jsem se malinko nudila. Autorce se ale podařilo opravdu věrně zachytit pocity a realitu člověka se stařeckou demencí -Maud jsem věřila každé slovo. Vyprávění je velice sugestivní a snadno uvěřitelné. 

Závěr knihy "Kam se poděla Elizabeth" je naprosto šokující a dojemný. Autorce se podařilo obě roviny příběhu skvěle propojit a myslím, že tím překvapí každého. Smekám svůj klobouk. Posledních 50 stránek jsem přečetla na jeden zátah, knihu nebylo možné odložit. 

Když to shrnu, "Kam se poděla Elizabeth" je psychologický román s doslova thrillerovým závěrem, který rozhodně stojí za přečtení a který nebude nudit ani muže. 

Je to příběh o tom, jaké to je na stáří ztratit sebe samu a téměř na sklonku života znovu bojovat o své místo na slunci a o respekt druhých. Je to příběh o tom, že minulost nás dožene vždy - ať už chceme nebo ne. 

Čtivé a zajímavé. TOPka to není, ale i tak doporučuji. 

Název: Kam se poděla Elizabeth
Autor: Emma Healeyová 
Přeložila: Šárka Kadlecová 
Vydalo nakladatelství: Knižní klub 
Rok vydání: 2016
Počet stran: 296
Hodnocení: 80 %

2 komentáře:

  1. Nad touto knihou docela váhám, láká mě, ale názory jsou tak rozmanité, že pořád nevím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. :-) Já byla z knihy naprosto nadšená. Čekala jsem detektivku, ale dostala jsem mnohem více. Je to hodně emotivní kniha a čtenáře nenásilně nutí přemýšlet o některých věcech a vztáhnout si je na sebe na své blízké. Pro mne to byl silný čtenářský zážitek. :-)

    OdpovědětVymazat