sobota 30. května 2015

Může se to stát i Vám... aneb Když je láska slepá


Hned na úvod této recenze Vám musím říct jedno - román Když je láska slepá z nakladatelství Host jsem měla v merku od té doby, co vyšel. Má totiž moc krásnou obálku a (jak jsem záhy zjistila) je krásný i bez přebalu. Graficky je to opravdu velice zdařilá kniha. 
Její obsah je ale ještě mnohem lepší, takže pokud jste tenhle román zatím nečetli, určitě to napravte. Nebudete litovat. 
Na stránkách knihy se setkáváme s Aliou a Leanderem. Ona je dvaatřicetiletá vystudovaná účetní, která aktuálně dokončuje vysokou školu. On je manažer hudebního klubu hrající v kapele Nuzáci. Mají spolu malou dceru jménem Katie. A okolí je považuje za naprosto dokonalý, harmonický a bezchybně fungující pár... ovšem až do chvíle, než si Leander najde jinou a odstěhuje se ze společné domácnosti. 
Aliin do té doby celkem rutinní život se ze dne na den zhroutí jako domeček z karet. Mladá žena nakonec skončí na antidepresivech a zoufale se snaží svého manžela získat zpátky - bezúspěšně. 
O to větší je její překvapení, když se Leander jednoho dne objeví u jejích dveří s prosbou "Vezmi mě zpátky." Jak se zachovat? Odpustit a začít znova? Je něco takového (po tom všem) vůbec možné? 
Musím říct, že Luisa Bureschová mě opravdu překvapila. Pokud přebal knihy nelže, je tenhle román její prvotinou - a mě nezbývá než konstatovat, že velice povedenou. Autorka Vás vtáhne do děje takřka od první stránky. Knížka je napsána čtivě a neuvěřitelně reálně - skoro jako by něco podobného Bureschová sama prožila. 
Pokud Vás od románu odrazuje představa, že jeho konec je lehce předvídatelný, takže v podstatě nemá smysl ho číst, pak Vám musím říct jedno - nenechte se mýlit. Tahle knížka doslova "klame tělem" a za optimistickou a něžnou obálkou  skrývá příběh, který si rozhodně na nic nehraje. Takhle to prostě v životě chodí. Vítejte v realitě. 
Pokud jde o hlavní hrdinku Aliu - ze začátku mi "lezla na nervy," měla jsem pocit, že neví, co vlastně chce. Na konci jsem ji ale nesmírně obdivovala. 
Suma sumárum: tohle je knížka, kterou rozhodně stojí za to si přečíst a která si zaslouží, aby se o ní mezi lidmi vědělo. Mně se moc líbila a získává ode mě plných 100%, což si myslím, že mluví za vše. 

Název: Když je láska slepá
Autor: Luisa Bureschová 
Přeložila: Martina Kašparová
Vydalo nakladatelství: Host 
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384
Hodnocení: 100%

1 komentář:

  1. Tuto knihu jsem vyhrála... už ani nevím kde, ale zatím jsem neměla odvahu se do ní pustit, ale tvoje recenze mě docela dost navnadila. :)

    OdpovědětVymazat