čtvrtek 16. července 2015

Román o tom, kterak Vám facebook může zničit život

Britské spisovatelce Lucy Dawson v Česku vyšla další kniha. Má krásnou obálku, 336 stránek a slibuje příběh, po jehož přečtení pro Vás sociální sítě už nikdy nebudou tím, co dřív. Anotace sice román trochu "nafoukla," ale i tak je to čtivo, které se rozhodně nevyplatí minout... Zvláště pokud hledáte něco odpočinkového na dovolenou.
Kdybyste hlavní hrdinku tohoto románu vybídli, aby svůj život charakterizovala jedním slovem, myslím, že by se dlouho nerozmýšlela a vypálila na Vás něco jako "Dokonalost!" nebo "Jízda!" Molly má totiž vše, o čem kdy snila - včetně skvělého manžela. A třebaže je jí už přes třicet, na děti si připadá pořád ještě "moc mladá." Její druhá polovina - o dva roky starší Daniel, to ale vidí jinak a po dětech nevýslovně touží, což se začíná ukazovat jako velký problém. 
V domácnosti, ve které nikdy nebyly žádné problémy, se to najednou výměnami názorů jen hemží a atmosféra povážlivě houstne. 
Po jednom obzvláště nevydařeném večeru se Molly rozhodne poslat zprávu svému bývalému příteli Leovi, na kterého shodou náhod narazila na facebooku. Vymění si spolu několik zpráv, jeden telefonní hovor a pak se "čirou náhodou" potkají v hotelu, ve kterém je Molly (toho času na konferenci) ubytovaná. Příjemný večer podpořený mnoha skleničkami alkoholu se nakonec zvrhne v románek na jednu noc, na který se Molly okamžitě po probuzení snaží co možná nejrychleji zapomenout. Leo to ale vidí evidentně jinak... 
Musím říct, že Lucy Dawson se opět projevila jako ženská, která Vás dokáže vtáhnout do děje od první stránky. Román je napsaný neuvěřitelně svižně a čtivě, což dokládá i skutečnost, že jsem ho zvládla přečíst za jediný víkend. 
Ovšem za mě trochu zklamání. Nemůžu říct, že bych se nudila, ale po románu "Milenka mého muže," který autorce u nás vyšel loni, jsem čekala trochu víc. Některé pasáže byly dle mého zbytečně zdlouhavé, samotný závěr mi připadal nedokončený.
Lucy Dawson je ale mistryně zvratů a poslední třetina knihy pěkně gradovala, to se musí nechat. Asi jen došly stránky. 
Pokud jde o celkové hodnocení, román Ten, kdo odešel ode mě sice sto procent nedostane, ale i tak je to velice pěkná kniha, která určitě stojí za přečtení. Příběh jako takový má originální námět a stránky ubíhají rychle a příjemně - myslím, že třeba někam na pláž pod slunečník to bude ideální román. Naplno ho ale ocení jen ti, kteří nečetli autorčinu českou prvotinu. 

Název: Ten, kdo odešel 
Autor: Lucy Dawson
Překlad: Dita Kelbelová 
Vydalo nakladatelství: Domino 
Rok vydání: 2015
Počet stran: 336
Hodnocení: 75%


1 komentář:

  1. Už několikrát jsem se setkala s anotacemi, které danou knihu velice nafoukly :). Ale knihu s tímto tématem jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat