úterý 20. září 2016

Co se na Večírku přečetlo za... SRPEN 2016

Ahoj všem! 
Moc Vás zdravím u dalšího měsíčního shrnutí, které má opět zpoždění - je totiž teprve srpnové. Ale když se tak koukám z okna, za kterým je už nefalšovaný podzim, říkám si, že se možná do léta vrátíte rádi - alespoň na chvíli... 

Každopádně jsem v srpnu přečetla 5 knih. Je to na mě úctyhodný výkon, protože coby pracující jsem žádné extra prázdniny neměla (týdenní dovolenou nepočítám), a jak už všichni víte, jsem extra pomalý čtenář.


Většina z knih, které jsem přečetla v srpnu, se mi líbila - je ale mezi nimi i jedno velké zklamání. K tomu se ovšem dostaneme. :-)

Za srpen mám na kontě tyto romány: 

1) Vteřinu poté - William R. Forstchen - Knížka, kterou jsem si koupila na popud Rodaw a kterou jsem přečetla doslova jedním dechem. Román o tom, že ze dne na den přestane fungovat elektřina a vše, co nějaký elektrický obvod obsahuje, mě nesmírně překvapil! Je to napsané velice čtivě, poutavě a uvěřitelně - což souvisí s tím, že autor pracuje s reálnou hrozbou teroristického útoku. Moc pěkná, ale také drsná a napínavá kniha, na kterou určitě nikdy nezapomenete. Recenzi si můžete přečíst ZDE 

2) V srdci je spousta místa - Franziska Stalmann - Knížka z pera německé autorky, která mě nalákala především na krásnou obálku a zajímavou anotaci. Po dočtení jsem zklamaná rozhodně nebyla! Moc pěkný, psychologický román o ženě, která má na první pohled vše - a  přesto se nečekaně zamiluje. Jenže to, co zprvu vypadalo jako nevinný flirt,  se velice rychle začne aktérům vymykat z rukou... 
Knížka, která asi nebude pro každého, ale mě se moc líbila. Byla svižná, nic rozvláčného - a závěr mě překvapil. 
Recenzi si můžete přečíst ZDE

3) Heřmánkové údolí - Hana Marie Körnerová - knížka z českých luhů a hájů, která byla za tento měsíc překvapivě nejlepší! Krásný (a místy šokující) příběh Ukrajinky, která bezprostředně po válce přijíždí do Československa, aby zde začala nový (a pochopitelně lepší) život. Ač se to zdá jako velice těžké téma, knížka je nesmírně čtivá, stránky Vám budou ubíhat jako nic. Opravdu emotivní příběh, na který jsem myslela ještě dlouho po dočtení a který každému doporučuji! 
Recenzi si můžete přečíst ZDE

4) Luční kvítí - Kimberley Freeman - Knížka, která dle mého soudu tak trochu doplácí na svou naprosto nevhodnou obálkou. Jistě, až se na ni podíváte, bude se Vám zřejmě líbit - líbila se i mně. Ale působí jako sladký červený románek, což opravdu není! Tahle kniha je velice krásná a dobře napsaná - máme tady dvě časové roviny a dva příběhy, které se v závěru moc pěkně prolnou. Knížka Vás zavede až do Austrálie, autorka kromě krásné zápletky moc pěkně popsala také zdejší prostředí. Doporučuji! 
Recenzi si můžete přečíst ZDE

5) Něžný dotek nenávisti - Eva Hrašková - Knížka z pera Slovenky, která ale byla jednoznačně nejslabším kouskem měsíce, a která mě zklamala tak moc, že už ji ani nemám doma - věnovala jsem ji naší městské knihovně. V hodnocení jsem sice tomuto románu dala celých sedmdesát procent, ale bylo to jen díky hlavní zápletce, která se mi líbila, a která rozhodně měla potenciál. Abych na ni ale čekala přes sto stránek, když celý román má ani ne 300... to mi přece jen přišlo trochu moc. 
Takže za mě bohužel nedoporučuji... ale třeba budete mít jiný názor. 
Recenzi si můžete přečíst ZDE

Tak... a to je pro tento článek všechno! Musím říct, že se svým srpnovým čtecím skóre jsem naprosto spokojená... tím spíš, že už teď je jasné, že zářijová bilance takto lichotivá rozhodně nebude! Ale nedá se nic dělat - blíží se krajské volby, což pro mě, jako pro redaktorku v regionálním tisku, znamená spoustu práce... a míň času na čtení. 

V říjnu to snad doženu... 

Zatím se mějte krásně, a pokud jste některou z výše zmíněných knížek četli (nebo se chystáte číst), dejte mi vědět! 




1 komentář:

  1. Konečně jsem se dostala k tomu, abych si Tvůj článek přečetla. Pěkné kousky. Ani jeden neznám, ale vypadají dost lákavě. :)

    OdpovědětVymazat